Find den rigtige løbesko

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin

I forbindelse med mit arbejde i løbe- og sportsbutikker så oplever jeg ret ofte folk som køber en løbesko uden at have en ide om deres løbestil eller have gjort sig tanker om hvad skoen skal kunne gøre for dem.

Selvom du har fået en løbesko anbefalet af en ven, eller du har set nogle af de bedste løber rende rundt i en bestemt sko, så er det slet ikke sikkert at skoen er det rigtige valg til lige netop dig. Har du tænkt over hvor forskelligt vi løber. En ting er at nogle er neutrale løbere og andre løber med pronation, hvilket i praksis betyder om foden falder indad, når vi lander. Derudover så lander vi forskelligt på fødderne. Nogle lander tungt på hælen, andre mere midtfod og nogle forfod. En anden ting som man også bør tænke med, når der vælges løbesko, er ens højde og drøjde samt ens ambitioner med løb. Skal man bruge en sko til sine tre ugentlige ture på 5 km eller træner man imod et lyn hurtigt halvmaraton.

Så hvad kan jeg gøre?

I de fleste sportsforretninger har de et løbebånd, hvor de kan tilbyde løbestilsanalyser. Det er et godt udgangspunkt men sikre ikke, at du får den rette sko med hjem. I sportsbutikkerne bliver personalet oplært til at fortælle dig om du løber neutralt eller med pronation. I en special løbebutik kigger de også ofte på hvordan du lander, så du får en sko med hældrop og stødabsorbering, der passer til din landing. Vil du have en grundigere analyse evt. med afsæt i en skade eller gode råd til at optimere din løbestil, opnå en bedre løbeøkonomi og minimere risikoen for skader, så skal du investere i en løbestilsanalyse hos en idrætsfysioterapeut.

En ting som er værd at huske, når du køber løbesko, er at andres råd kan bruges som en rettesnor, men at det 100% er dit valg. Du skal sikre at dine fødder og krop har det godt, og at det føles rigtig for dig. Det er som med kærlighed man må man prøve sig frem blandt de forskellige modeller indtil man på et tidspunkt finder den rigtige ;). Nedenfor har jeg skrevet nogle punkter, som er værd at have tænkt over inden, at du næste gang skal rådføre dig om dine nye løbesko i en forretning.

  • Hvilken sko har jeg tidligere løbet i altså mærke og model? -hvordan var den?
  • Hvor meget, hvor langt og ofte løber jeg?
  • Hvad er formålet med skoen? En allroundsko, en racesko eller en mængdesko?
  • Hvad prioriterer jeg højest lethed, komfort, holdbarhed, pasform?
  • Hvilket underlag løber jeg oftest på?
  • Har jeg nogle skader eller skavanker, som der bør tages forbehold for.

sofie

sofie

Smid en kommentar

Hvem er jeg?

Jeg er Sofie Kildahl, og jeg vild med at være aktiv, elsker at opsøge udfordringer og tage på eventyr. De bedste oplevelser har jeg fået ved at droppe bekymringerne og turde udfordre mig selv. Nu inviterer jeg dig med på mine ture og oplevelser. Så find den tur som passer dig her hvad end det er vandring, løb eller adventure. Første skridt mod sejr er at gøre tanke til handling. Så drop bekymringerne og det gør det alligevel.

Følg med

Tidligere indlæg